Ads 468x60px

ARX FATALIS


Cu ceva timp in urma un studio avea sa riste totul pentru a da viata unui joc, acest studio s-a numit Arkane, membrii constituenti fiind gameri , Dar de ce aveau sa riste?
Ei bine, pentru ca jocul la care avea sa lucreze era un Dungeon Sim, un gen destul de rar pe piata jocurilor, defapt atat de rar incat pe vremea aceea decat 2 se puteau numi astfel, de asemenea facand
parte din aceeasi serie de jocuri , anume Ultima Underworld.
O alta problema era popularitatea, in timp ce Dungeon Crawler-urile se bucurau de faima, si erau iubite de milioane de oameni , decat cateva mii, aratau interesul pentru un Dungeon Sim.
Dar prin ce se caracterizeaza defapt acest gen?
Spre deosebire de un Dungeon Crawler, in cadrul caruia explorezi pentru loot, cutreierand catacombe in cautarea unor inamici mai puternici ,care aveau rolul de a sporii experienta personajului, Pe cand un Dungeon Sim se caracterizeaza prin interactiunea cu celelalte personaje , personje care isi duceau viata  in acel mediu, de multe ori ne avand nimic in comun cu personajul principal. Daca urmariti activitatea acestor personaje vei vedea ca ele au o viata , o casa, hobby-uri, o slujba... , daca aceste personaje prin activitatea lor produc materiale , vei vedea roadele muncii lor.
In cadrul unui Dungeon Sim nu vei cutreiera catacombe in speranta ca undeva te vei lupta cu cineva si vei primii o arma sau armura doar prin simplul fapt ca ai invins inamicul, nu , nu vei face asta, o vei face din pur interes de explorare, anumite locuri ademenindu-te in intunericul lor ca sa descoperi ce se gaseste acolo, vei da si de iteme puternice dar nu vei lua pur si simplu de la un inamic, ci ele de multe ori sunt dispuse in cufere ale caror chei nu sunt intotdeauna la cineva, de fapt rare ori, ci va trebuii sa rezolvi diverse puzzle-uri pentru ele , genul de joc, greu , genul de joc care iti antreneaza mintea nu doar viteza de reactie.
Arkane studiu stia toate acestea si multe altele pe langa, asa ca si-au pus in minte sa faca un joc, a carui predecesor spiritual sa fie seria Ultima Underworld, ba chiar jocul trebuia sa se numeasca Ultima Underworld 3 , dar din pacate nu au primit acordul detinatorul seriei la acea vreme ,dar cu toate acestea jocul , avea sa fie un tribut al seriei, si sa se numeasca ARX FATALIS, un nume nu doar cu rezonanta straveche ci si cu insemnatate (Fortareata Fatala), o fortareata este caracterizata prin faptul ca nimeni nu intra ,dar si ca nimeni nu iese , ca o inchisoare care poate proteja locatarii de tot ce se afla afara , cu conditia ca ceva mai rau sa nu se afle inauntru.
Actiunea jocului este plasata intr-o lume a carui soare a incetat sa mai rasara , in acea lume exista diverse rase care convietuiau in armonie , resursele erau pentru toti. Dar nimeni nu constientiza ca apusul mirific , portocaliu din acea seara avea sa fie ultimul , si avea sa insemne disparitia astrului. Exista diverse teorii cu privire la motivul disparitiei acestuia, unii spun ca s-a stins din viata , altii ca ceva ii blocheaza razele. Datorita lipsei soarelui , conditiile de trai pe pamant deveneau din ce in ce mai grele , aproape imposibil de trait, cu exceptia unor creaturi adaptate de la mama natura pentru acel mediu, cum ar fi , Dragonii de Gheata.
Oamenii impreuna cu goblini trolii si alte creaturi s-au refugiat in vhecile mine ale dwarfilor si au reconstrui mediul de afara , construind sisteme de ventilatie foarte performatne, orasul principal avea sa fie ARX , si avea sa adaposteasca in mare parte doar oamenii, ceilalti ,alegadu-si medii mai pe placul lor, cum ar fi un loc mai adanc in strafundul pamantului.
Toti au trait in armonie pana cand resursele au inceput sa fie din ce in ce mai putine spre deloc ,Si  au inceput sa se lupte pentru ce a ramas. Anumite persoane au inceput sa idolatrizeze zei , sau mai bine spus , un zeu, despre care se spunea ca poate aduce razele soarelui , Doar ca acestui zeu ii placea teroarea si haosul , cerand frecvent jertfe umane, acest zeu se numea Akbaa, iar prin simpla lui existenta in acea realitate , avea sa compromita existenta universului.
De aceea ai fost timis tu , nu vei sti de la bun inceput cine esti si care este scopul tau, deoarece din anumite motive iti vei pierde memoria, dar o vei recupera pe parcursul povestii, cand vei afla ca esti defapt un gardian trimis de un alt zeu pentru a opri venirea lui Akbaa in acea dimensiune, dar va las pe voi sa deslusiti povestea in continuare.
Ca in orice alt RPG te vei lupta , nu doar cu sabia ci si cu incantatii magice, pe care le vei practica cu ajutorul runelor gasite in calatoriile tale prin catacombe.
Sistemul de folosie ale acestor vraji sunt insa diferit fata de alte jocuri , deoarece va trebuii sa desenzi in aer combinatii de simboluri ,pe care le vei gasii inscriptionate pe rune , astfel jocul dandu-ti libertatea sa experimentezi combinatii noi. Vei putea activa simultan 3 spell-uri , pe care le vei folosi atunci cand crezi ca este cazul.
Luptele cu spada sunt asemenea multor alte jocuri , vei putea da atacuri multiple , sau atacuri puternice, acestea din urma vor trebuii incarcate asteptand ca bara sa se faca galbena.
In Arx Fatalis vei avea cu cine sa te lupti , pentru ca prin actiunile tale sar putea sa deranjezi fiinte din adancuri care uneori , ar fi bine sa le lasi sa isi duca linistiti odihna.
Iti vei putea dezvolta personajul pe diferite ramuri, investind puncte in domeniile tale de interes.
Poti fi : fie alchimist sau un luptator de neinvins , hot sau un bucatar priceput , si multe altele...
Firul povestii este liniar ,dar nu atat de liniatr incat sa iti impuna cum sa faci o misiune , ci doar ca nu iti vei putea alege urmatoarea misiune pentru ca iti va fi impusa, cum vei duce la capat misiunile ramane la latitudinea ta , avand libertate deplina.
Prin actiunile pe care le-ai intreprins pe parcursul jocului vei determina sfarsitul jocului, de asemenea vor exista diverse misiuni care duse la indeplinire vor influenta sfarsitul
Zenimax a cumparat cu ceva timp in urma Arkane studio , asta inseamna ca imparte acelasi acoperis cu Bethesda, si id software,asta inseamna ca exista posibilitatea ca in viitorul indepartat sau apropiat sa apara un Arx fatalis 2 







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu