Ads 468x60px

Violenta din jocurile Video



Datorita unor evenimente destul de recente zic eu, m-am decis sa fac un articol special despre influenta jocurilor asupra agresivitatii persoanelor care le joaca .
Dupa cum stiti,  de-a lungul timpului s-au facut peste 100 de studii cu privire la agresivitatea generata de jocurile video. Primul mare studiu a avut loc in anul 1999 dupa ce o persoana inarmata a ucis un grup de oameni, spre rusinea mea nu stiu exact detaliile crimei, dar se pare ca faptasului ii placeau jocurile video, sau unul anume, DOOM ,care dupa cum stim este primul shooter din istorie, acest lucru a fost larg dezbatut de jurnalistii de la acea vreme . Ca o consecina a acelui masacru s-au inceput anumite studii cu privire la caracterul agresiv pe care il pot influenta jocurile.
In ce constau aceste studii defapt? , pai in  mare parte toate sunt la fel sau folosesc acelasi tipar considerat de multe persoane ca fiind ineficient si ca nu ar da rezultate. In principiu sunt implicati un numar de elevi care se impart in 2 grupe, una dintre grupe are sarcina de a juca jocuri violente pe o durata de 20 de minute , iar cealalta grupa este insarcinata sa joace jocuri fara caracter violent, in principal Racer-e. La sfarsitul fiecarei sesiunii de joc  le este inmanata participantilor o poveste neterminata, de genul “ o masina se accidenteaza ,iar soferul ramane blocat inauntru” iar participantii sunt pusi sa continue povestea dupa cum simt ei de cuviinta... sau... le sunt puse intrebari, de genul “Daca un strain pe strada v-ar lovi cum ati proceda?” , de precizat este faptul ca participantii nu stiu cu exactitate la ce fel de studii sunt folositi, fiindule spuse tot felul de variante, ca de exemplu efectele graficii sau sunetelor asupra organismului... sper ca ati inteles ideea
Intr-un alt tip de studiu participantii sunt pusi sa joace jocuri competitive, impotriva unor oponenti de care ei nu sunt constienti ca sunt controlati de AI, iar de fiecare data cand un participant castiga este pus sa isi pedepseasca adversarul , bombardandu-i capul cu sunete stridente, ca de exemplu sirena unei salvari , sau un fluier.
Bineinteles ca sunt oameni care sustin ca jocurile ii influenteaza pe copii sa devina delicvent, agresivi cu prietenii sau colegii, problema insa este faptul ca nici un stiudiu nu a inclus copii, ci studenti ...
S-a descoperit intr-un studiu mai recent prin 2009 parca, un procent al violentei acumulate  in perioada sesiunii de joc ,si a fos circa 2% parca, adica pe limbajul nostru al oamenilor de rand, insesizabil, e ca si cand azi ai fi cu 2% mai fericit decat ieri , iar asta inseamna aproape nimic.
S-au creat oarecum 2 tabere in jurul acestor studii , pe de-o parte il avem pe Bushman care afirma ca jocurile ii poate face pe oameni mai violenti , si pe Ferguson care afirma contrariul, ceea ce m-a lasat placut surprins este faptul ca cei 2 (sunt si altii dar nu imi vin in minte acum) se respecta foarte mult. Iar ambii au probe care sa le afirme spusele , Bushman a afirmat la un momentdat  ca – poate face acelasi studiu de 50 de ori pe persoane diferite si sa primeasca rezultate diferite, dat fiind faptul ca agresivitatea poate fi amplificata de foarte multe elemente din jur. Ferguson spune ca metodele folosite in timpul studiilor nu dau nici un fel de rezultat, si mai afirma ca participantii sunt platiti pentru a da rezultate favorabile.
Aceasta este o lupta care nu va fi castigata prea curand, si nu da semne ca ar vrea sa inceteze, dar cateva intrebari raman: Pot jocurile video sa transforme un om intr-un criminal? , societatea are intradevar de suferit de pe urma jocurilor? , sau sunt doar speculatii?.
Trei crime majore s-au intamplat de-a lungul anilor, cea din 1999 despre care v-am spus la inceput, cea din Norvegia parca... facuta tot de un gamer care juca call of duty 4, si se speculeaza cum ca l-ar fi influentat scena cu aeroportul, stiti probabil despre care vorbesc ,aceea in care esti insarcinat sa lichidezi toti oamenii din aeroport, acea misiune nu era obligatorie, ba chiar optionala.
Iar ultimul eveniment de acest gen s-a intamplat cu aproape 2 luni in urma, cand cineva a deschis focul intr-o scoala din America, eveniment ce a devenit mediatizat in toata lumea, si i-a socat pe toti, desigur faptasul mai juca cate un shooter uneori... poate chiar in dimineata aceea, dar nu cred ca asta l-a indemnat sa comita fapta. Datorita acestui eveniment Presedintele Obama a alocat o suma de bani pentru studii mai ample cu privire la influenta jocurilor video.
Oare violenta din jocuri ne face agresivi ? sau competitivitatea?, sa remarcat in alte teste... (au fost multe ... 100) ca jucatorii competitivi sunt mult mai agresivi decat cei care joaca jocuri gen Left 4 Dead.
Din cate intuiesc , Kira va luat probabil partea cu filmele etc... asa ca voi vorbii mai putin despre asta, in mare s-a pus intrebarea daca filemele sunt mai influente decat jocurile cand vine vorba de violenta,  iar intr-un experiment in care unii participanti erau pusi sa joace iar altii sa priveasca, s-a constatat ca jucatorii erau mai agresivi deact cei care priveau (probabil spectatorii erau sacaitori).
In cautarile mele, mi-a fost dat sa gasesc un articol foarte interesant, in care poveste o persoana cu tulburari bipolare maniaco-depresive, acest individ si-a prezentat intr-un mod foarte frumos viata sa zic asa... l-au depistat de tanar cu aceasta tulburare, Articolului , acest domn afirma ca jocurile niciodata nu l-au facut sa isi doreasca sa sparga ceva sau... sa se duca in camera lui si sa planga pe intuneric. Si credetima ca acest Gamer , este Gamer... adica se joaca... destul , deci stie ce vrobeste
A povestit faptul ca prietenii mai vorbeau despre aceste lucruri, despre ce efect nociv ar putea avea jocurile asupra lui ,dat fiind faptul ca suferea de acea boala, o sa va las articolele la care am facut referinta in subsolul acestui articol, sunt extraordinar concepute si cred ca nu trebuie ratate...
Presupun ca sunt multe de spus, este un subiect amplu, pe care l-am putea dezbate ani si ani, avem intrebari fara raspuns, si raspunsuri care nu ne raspund la intrebari, dar un lucru este sigur, creierul uman este o masinarie extrem de complexa, care functioneaza dupa niste legi de care noi nu prea avem habar. Iar violenta poate venii din multe locuri printre care si jocurile, dar de aici  pana la ucisul oamenilor pe strada e cale lunga. Cred ca jocurile ar trebuii judecate doar de jucatori si cu asta cred ca am terminat.
Ps. Am rugat cativa prieteni sa scrie si ei cate ceva despre cum vad ei “violenta in jocuri", sper sa va placa Voi ce parere aveti despre acest subiect?

VA URMA...









0 comentarii:

Trimiteți un comentariu