Ads 468x60px

Violenta din jocurile Video - Varianta lui Dexter

Un dement intra intr-o scoala din America si impusca nu mai putin de 20 de copii si 6 profesori,
asta dupa ce o impusca-se pe ma-sa care a crezut ca isi poate face plodul mai responsabil punandu-i arme in brate si aratandu-i modeul “correct” in care sa le foloseasca! (Da, este o lume ciudata rau). La stiri, hoarda de analisti dezbatea in mod isteric legea armelor si faptul ca ar trebuii ca jocurile video violente sa fie interzise. (Cea din urma afirmatie fiind facuta deoarece labag…aaa, pardon…homunculul isi petrecea toata ziua jucand Call Of Duty in subsolul casei). Atunci, hai sa interzicem si Popeye Marinarul, Tom si Jerry, Bat-Man, chiar si Alba ca Zapada (Ce… ? Si in “neprihanita” este violenta. Ma-sa incearca sa o omoare de 3 ori). Si acestea sunt violente, nu?

 Ok… O sa fiu direct: Ceea ce s-a intamplat este o tragedie, dar nu este pentru ca sunt jocuri precum Call Of Duty, Mortal Kombat, Prince Of Persia Warrior Within (Sper ca va amintiti cu totii, cu placere, cum taiati monstrii nisipului din care in mod miraculous curgea sange. ? ) ci pentru ca societatea este dementa. Nu! Societatea nu este violenta pentru ca jocurile sunt violente, este invers, jocurile sunt violente pentru ca societatea este violenta! Este exact ca la televizor. Emisiuni precum Acces Direct, Un Show Pacatos sau Happy Hour (ciudata denumire din moment ce Maruta isi cara mortii prin platou cu bocitoarele dupa el) fac un rating urias… si nu pentru ca ele au impus societatii sa se uite la asa ceva, ci societatea le-a impus televiziuniilor sa difuzeze astfel de abominatii…  Televiziuniile si Producatorii de jocuri, inainte de toate sunt corporatii, corporatii care vor profit. Cum se face profitul? Vanzand un produs unui numar foarte mare de oameni…
   
 Revenind la subiectul nostru… Citeam un articol pe  Kotaku in care era descries un experiment: 2 grupuri de adolescenti au fost supuse unui “test de inteligenta” (care ulterior s-a dovedit a nu fi chiar un test de inteligenta). Ambele grupuri au trebuit sa joace cateva jocuri. Primul grup a jucat jocuri violente precum Call of Duty. Cel de-al doilea, au jucat jocuri care nu contineau violenta… precum Pure. Ulterior ambele grupuri au fost nevoite sa scrie finalul unei povesti date de catre cei care i-au supus la test. Cica grupul care a jucat “jocuri cu impuscaturi” a fost mai “violent” in finalul povestii in timp ce, cel de-al doilea grup ar fi scris Happy Ending-uri. Concluzia: Marijuana poate fi inlocuita cu jocuri dragalase ca sa ne simtem bine. Desigur au fost si alte teste care au demonstrate ca jocurile violente nu au un effect negative asupra comportamentului oamenilor; si astfel este o intreaga cearta intre “cercetatori” pe acest subiect. Si pentru ca americanii au rezolvat toate problemele tarii s-au gandit sa ofere 10 milioane de $ pentru cercetare in domeniul inca virgin “Jocuri Violente” (Domeniul asta este cu probleme grave daca este inca virgin chiar si dupa 25 de ani de studiu).
  
 Daca ne vom avanta in trecutul acestor studii vom afla ca in ’84 a avut loc primul studiu in acest domeniu (Probabil ca in ’84 isi imaginau sa sunt violente deoarece imi este greu sa concep niste pixeli supradimensionati si rosii ca fiind sange). 250 elevi au fost supusi acestui test si au fost intrebati despre comportamentul lor. Le-au fost puse intrebari de genul “Ce ai face daca vezi doua personae batandu-se langa tine?”. Oricum daca veti sapa in continuare prin analele istoriei jocurilor violente veti gasi cateva nume care se tot repeat: Brad Bushman, Craig Anderson, Chris Ferguson. Acesti oameni se impart in doua tabere: Bushman si Anderson va vor spune ca jocurile “cu impuscaturi” va vor face mai violenti in timp ce Chris Ferguson si Cheryl Olsen spun ca experimentele de pana acum nu sunt concludente. Ambele tabere au totusi un punct comun: violenta la nivel mondial a crescut cu 2%. 

   Este amuzant ca indivizii astia acuza jocurile video ca fiind responsabile pentru comportamentul deviant al astora dar nimeni nu spune nimic de filme. Ar trebuii ca cineva sa le aminteasca despre “The Human Centipede” (Nu va uitati la chestia aia, o sa lesinati… serios, nu va uitati, eu mi-am distrus viata din cauza faptului ca m-am uitat doar la trailer) sau Terminator sau Rambo (Sunt fan; ador atunci cant are un pistor cu 8 gloante iar cand trage cu el numeri vreo 150) sau orice film cu Chuck Norris (eeh, in filmele astuia nu e prea multa violenta, sunt mai mult comedii).
   Inca un lucru ce merita scos in evidenta despre aceste studii este faptul ca este destul de greu sa dai de cei care ii sponsorizeaza pe cercetatori. Unii ar fi primit bani din partea unor grupuri de avocatura, altii care sunt adeptii teoriilor conspiratiei spun ca o parte dintre aceste studii sunt sustineute de insusi producatorii de jocuri, ce vor sa demonstreze ca jocurile violente nu afecteaza negative populatia si apoi sa faca profit de pe urma vanzarii acestora.
   Oricum un lucru este cert: Creierul uman este un organ complex si nimeni nu poate prezice compotamentul unui om. Si o sa inchei cu un citat ce apartine chiar unui SUSTINATOR al teoriei ca jocurile sunt de vina pentru comportamentul vilent al oamenilor: “Jocurile video nu sunt SINGURA cauza pentru care societatea a devenit mai violenta.”



Acest articol a fost scris de -Barbuliceanu Mihai (Dexter)

(Cristian Ink): Felicitari Dexter!, pe bune... mi-a placut enorm

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu