Ads 468x60px

Dexter - Pirateria

   Se pare ca domnu’ “ sefu’ ” a apreciat articolul anterior si s-a decis sa imi mai acorde un articol. (Poate de data asta ma si plateste ). Da, cam asa sta treaba… Tema de astazi va fi “Pirateria Online”.
Cu riscul de a devein antipatic pentru acest articol imi voi asuma acest lucru. Piraterie = Furt, iar furtul de orice fel este ilegal… si  immoral. Definitia furtului (la cererea lu’ domnu’ sefu’) este urmatoarea: Infracțiune care constă în însușirea pe nedrept a unui lucru mobil al altuia. Si da, legi antipiraterie este valabila si in Romania contrar a ceea ce cred multe personae (M-ai auzit boss, sa citesti si tu articolul si invata). Problema este ca inca nu au avut resursele necesare de a detecta cine foloseste continut nelicentiat, pana acum. Tocmai a aparut prima companie antipiratere in Romania No2Piracy (http://www.no2piracy.com/).

 E un inceput, ce va creea urmari destul de serioase.
   O vom lua pas cu pas pentru a intelege ce este piratarea, delimitarea lui fata de file sharing, si ce parti NEGATIVE are. In primul rand piratarea inseamna furt cibernetic. De ce se intampla chestia asta? Pentru ca multi isi doresc si ei un programel, o melodioara, un pornache si nu au bani… deci il fura. Sa furi un obiect fizic, este destul de greu, dar cand o faci in anonimat (Poate vom vorbi si cat de anonimi suntem cu adevarat pe net. la un moment dat), si mai ales ca toti o fac, te intrebi: De ce sa nu o fac si eu.

De exemplu hai sa luam un comentariu de pe net: “Ar trebui pedepsita comercializarea materialelor piratate, nu distribuirea lor GRATIS. Crezi ca mie nu mi-ar conveni sa cumpar jocuri, programe, muzica, etc? Dar scuza-ma.. nu traiesc in USA sau alte tari civilizate.. noi avem salarii mici, nu ne permitem sa dam 600 lei pe un sistem de operare sau 200 lei pe un joc. Ma rog, rahatul asta "no2piracy" nu o sa reziste prea mult pe internet cat timp exista ANONYMOUS. Si chiar daca o sa reziste, nu ne afecteaza in niciun fel.. Ei doboara un fisier de pe un site.. Ei bine, acel fisier apare iar pe alte 10 site-uri..
Deci astia de la no2piracy pot sa si-o suga singuri”. Lasand modul semi- analfabet in care a scris, ce sa vezi… divertismentul nu este si el inclus in pachetul “Dati-mi si mie ca sunt sarac si gura mea nu are ce mananc si ea, sa va traiasca carcaletele.”… Anonymous nu incurajeaza pirateria, si ce sa vezi iar daca nu dam 600 lei pe un system de operare sau 200 lei pe un joc acele firme vor falimenta si nu vor mai putea face jocuri si filme si muzica si etc. pe care noi sa le ciordim de pe net. Hai sa ne imaginam ca tu, cititor, ai avea o firma de software. Traiesti din veniturile sale. Ti-ar conveni sa iti fure cineva banii?
   Pe de alta parte este adevarat ca marii producatori de software avand monopol, pot impune ce preturi vor ei, casele de discuri pot impune ce pret vor pentru ca sunt mana in mana (App. Banii nu ajung la cantaret, cel putin atat cat ar trebuii…), companiile de filme, surpriza, sunt ca si cele de muzica.

La inceput am spus despre file sharing. Nu e nimic gresit in a impartasi altor persoane muzica pe care o ascultati sau filmele pe care le vizionati, de aceea ACTA, PIPA si SOPA au picat. E imposibil sa cenzurezi asa ceva. Asta ar duce la un abuz fara precedent. Totusi nu va recomand sa bagati pe  Pirate Bay cine stie ce albume, jocuri sau filme… da, au inceput ca aceste situri sa fie atent monitorizate. Momentan, cei care colecteaza date despre tine, cititorule, nu prea au ce face cu ele, pentru ca nu au voie. Apropo de Pirate Bay… au inceput sa caute metode alternative pentru a-si mentine situl active, iar una dintre el ar fi sa-si mute serverele… in spatiu . Tare sau ce?
   Revenind la comentariul cretinodotului de mai sus filmele, jocurile, muzica sunt moduri de divertisment, nu necesitati ale vietii. Necesitati al evietii sunt: sa ai cu ce sa te imbraci, sa ai ce sa mananci, sa ai un loc unde sa dormi etc. – acestea in cazul in care nu sunt indeplinite primesti ajutor de la stat (probabil de aceea toti bizarii fac trialrde de copii… simt nevoia sa se imbogateasca, desi printr-un simplu calcul matematic va reiesi ca oricum nu o sa te umplii de bani cu ajutoare sociale, si le distrugi viata si acelor copii care au avut ghinionul sa fie nascuti in familia vreunui homuncul ca cel de mai sus)

Oricum o dam, pirateria invarte pe mana miliarde de dolari. Doar Pirate Bay in acest an a scos 3 Mil. de dolari profit (desi ei neaga asta). Majoritatea apeleaza la acesta forma de a prelua un anume continut deoarece este gratis si mult mai simplu, dar nu se gandesc si la faptul ca daca orice om ar face asta acele firme sau artisti nu au din ce trai. Asa cum am spus si in articolul anterior: SOCIETATEA SE BAZEAZA PE CONSUM. DACA VREI SA FACI BANI ATUNCI TREBUIE SA PRODUCI SI SA VINZI. DACA NU VINZI MORI.
  Nu sunt ipocrit. Nici eu nu am dat mereu bani pe fiecare versiune noua de Windwos sau pe fiecare joc Prince Of Persia sau pentru fiecare album Godsmack, dar mereu cand am avut ocazia le-am cumparat; Nu mi-as dori ca Ubisoft sau Sully Erna (vocalistul Godsmack) sa ajunga muritori de foame pentru ca am ajuns prea egoisti pentru a scoate din buzunar cativa lei.

   Hai sa ne aducem aminte cand internetul nu era asa dezvoltat, iar vanzatorii de jocuri piratate nu erau peste tot. Atunci cand intram in magazine si vedeam un joc ce ne placea eram aproape de isterie ca nu il avem, iar apoi euforici cand bietii tati dadeau 100-200 lei pentru Dungeon Siege sau Deus Ex. Acum cand internetul colcaie de jocuri piratate parca joaca de-a conspiratiile sau macelarirea orcilor nu mai are acelasi gust placut.
Insertie Ink (Dexter vezi ca inainte de pirateria online exista un al mod de a lua jocuri... treaba asta asa e din totdeauna, si iti spun eu ca firmele nu mor de foame pentru ca descarci un joc 'dupa net' , ma refer la EA Games etc...)
   Nu va voi da sfaturi cum sa umblati anonimi pe siturile de torrente sau altceva, dar fiti siguri ca daca nu sunteti indeajuns de bine ascunsi datele voastre vor ajunge in mainile “Razboinicilor Antipiratare”. Personal sunt patit.
 Cand veti mai descarca ceva de pe net prin BitTorrent de exemplu urmatiti atent ce se intampla cu sectiunea “Peer” . Cea mai noua metoda de a reduce din piratare este aceea de a epuiza resursele torrentului.  Bine, acum putem intra si in teoriile conspiratiei care spun ca aceste campanii antipiratare sunt finantate tot de companiile de piratare (mai mari)  pentru a inlatura siturile mai mici de piraterie si a ramane doar greii industriei.
   Ok, in final ganditi-va bine inainte de a pirate ceva la consecinte (si nu ma refer ca ati putea fi prinsi sau ceva de genul). Aici expresia favorite a lui Steve Jobs, NU se pune: “Artistii buni copiaza, artistii mareti fura!”. Dar asta da: “Cine sapa groapa altuia cade sinur in ea.”
Insertie Ink (Dur dexter, dur ... eu ii sfatuiesc pe Romani sa fure... pentru ca dupa cum sti... noi nu figuram ca tara in Xbox live... deci ne este mai greu sa cumparam... iar eu personal nu vreau sa ma dau drept Englez, sau German... iar daca astia mi-au vandut un Xbox trebuie sa fac rost de jocuri nu?)

Sfarsit










1 comentarii: